Wat te doen als je geen werk kunt vinden?

20 January 2022 - 3 min reading time

“Hey starter! Kom je bij ons werken? Moet je wel drie jaar werkervaring hebben!”. Deze zin komt je misschien wel bekend voor.

Een baan vinden die bij je past is als starter lang niet zo makkelijk. Vooral omdat je voor de meeste functies al werkervaring moet hebben. Maar hóé dan, als je nergens de kans krijgt om die ervaring überhaupt op te doen? Wij snappen het maar al te goed. Daarom hebben wij voor je op een rijtje gezet hoe je dit het best kunt aanpakken. Lees ‘m lekker door, en succes! 

Weet wat je wil


Misschien een open deur, maar je moet goed weten wat je wilt voordat je op zoek gaat. Op die manier kun je met meer zelfvertrouwen onderbouwen tijdens een sollicitatie waarom ze jou moeten aannemen. Wanneer zij jouw enthousiasme en ambitie zien, zijn ze ook eerder bereid om dit te compenseren met je cv, die als starter waarschijnlijk nog niet écht sterk is.  

Realistische eisen bedenken 

Pluis het dus helemaal uit. Ga voor de uitgebreide aanpak en stel jezelf vragen als wat voor functie je wilt, wat voor collega’s daarbij passen, wat voor bedrijfscultuur er bij jóú past, hoeveel je wilt verdienen (kleine disclaimer: als starter kun je helaas niet al te hoog inzetten 😉), en hoe groot het bedrijf bijvoorbeeld moet zijn. Bedenk wat je eisen zijn, maar blijf wel realistisch; wat is er haalbaar voor iemand met jouw ervaring en leeftijd? 

Beroepskeuzetests 

Heb je écht geen idee? Dat kan natuurlijk, en is geen ramp. Want er zijn manieren om erachter te komen. Zo zijn beroepskeuzetests een handig middel om op een snelle en leuke manier te weten te komen waar je ambities liggen. We schreven een blog over beroepskeuzetests en gaven hierin onze favorieten, zodat jij daar je inspiratie uit kunt opdoen.  

Extra opleiding en/of tijdelijk werk 


Soms geven bedrijven als reden dat je niet de juiste kwalificaties hebt voor de rol. What to do next? Volg een extra opleiding of laat je omscholen. Dit kan natuurlijk ook in deeltijd, terwijl je jouw overige tijd besteedt aan vrijwilligerswerk of tijdelijk werk dat niet veel tijd inneemt (denk tactisch na en ga voor een baan waar je bijvoorbeeld in de klantenservice begint, maar kunt doorgroeien. Of een bijbaan in de richting die je uiteindelijk op wilt). Op die manier sla je twee vliegen in één klap, want je doet ook ervaring op naast dat je nieuwe skills leert. Als jij vervolgens ergens komt solliciteren, gebruik je jouw gevolgde opleiding of tijdelijke baantje als extra poot om op te staan. En, het feit dat jij je vrije tijd efficiënt hebt ingezet in plaats van op de bank hebt gezeten, laat alleen maar doorzettingsvermogen zien. Goede indruk achterlaten? Check!  

Vrijwilligerswerk 


Vrijwilligerswerk is ook een hele goede manier om te laten zien dat je misschien niet op papier de gewenste ervaring hebt, maar wel bijvoorbeeld leiderschap skills hebt of weet hoe je binnen een team moet samenwerken. En dat jij het belangrijk vindt om je in te zetten voor goede doelen, wat erg veel zegt over jou als persoon en jou misschien nét dat streepje voor geeft op je concurrenten. 

Uitkeringen  

Natuurlijk verdien je met dit soort werk geen geld, dus je kunt in de tussentijd een uitkering aanvragen om toch te overleven. Je moet dan wel even onderzoeken wat er op jouw situatie van toepassing is, want dit is meestal per persoon verschillend. Gelukkig kan dit heel makkelijk via de website van UWV. Sowieso is het een goed idee om een uitkering aan te vragen als je in between jobs zit, want stel dat je ook geen tijdelijk baantje kunt vinden, moet je toch ergens je boodschappen en huur bijvoorbeeld van betalen. Zolang je goed door blijft zoeken en je jouw motivatie niet verliest, komt het goed: je moet namelijk wel kunnen aangeven waar- en óf je solliciteert als je een uitkering hebt.   

Werk aan je netwerk 


Social media  

Laat mensen weten dat je werk zoekt. Begin op LinkedIn, waar je jouw profielfoto kunt bewerken met de ‘#OpenToWork’-lijst. Deze vind je als je op je profielfoto klikt en vervolgens op ‘lijsten’. Je kunt ook een post maken waarin je zet waar je naar op zoek bent, wat je allemaal hebt gedaan om iets van ervaring op te doen of waar je goed in bent. Deze post plaats je natuurlijk niet alleen op LinkedIn, ook Instagram en Facebook zijn goede social platforms om je kenbaar op te maken. Wil je meer weten over hoe je jezelf goed zichtbaar maakt op LinkedIn? Klik dan hier 

Mond-tot-mond  

Nu je de socials getackeld hebt, ga je over op de mond-tot-mond reclame. Op die manier gaat het écht leven en kom je terecht in gesprekken met mensen die misschien wel heel interessant voor je zijn en iets voor je kunnen betekenen. Een mooie bijkomstigheid is dat je op iemand terecht komt die weer een buurman of achter-tante heeft die je verder kan helpen. Bel deze mensen op (of stuur eerst een e-mail, mocht je het een beetje spannend vinden) en vraag of ze eens een kop koffie met je willen drinken om je mogelijkheden te bespreken. Vrijblijvend kan ook, natuurlijk. Al is het alleen voor je eigen beeldvorming en/of oriëntatie: praat!  

 
En over die kop koffie gesproken: bij The Next Label zijn we altijd op zoek naar jong, ambitieus en nieuw talent. Misschien wel naar jou! Bekijk hier onze vacatures of geef ons een belletje om vrijblijvend te praten over je mogelijkheden. Vinden we leuk. 😊  
Foutje gezien? Laat het ons weten. We zijn je dankbaar!
More blog posts
More blog posts

Wil je weten hoe het er echt bij ons aan toe gaat? Neem dan eens een kijkje op onze cultuur pagina.

Onze cultuur