Solliciteren, voor de meeste niet zijn of haar favoriete hobby. Zelfs als je communicatief sterk en sociaal bent, kan dit best wat (gezonde) spanning opleveren. Je moet de beste versie van jezelf laten zien en jezelf in een korte tijd goed presenteren. In deze blog vertellen we je meer over de do’s en don’ts tijdens een sollicitatiegesprek!
De voorbereiding
DO: Bereid je goed voor
Uiteraard is het belangrijk dat je je goed voorbereidt voorafgaand aan de sollicitatie. Allereerst: zoek je gesprekspartners op op LinkedIn en kijk dan vooral naar dingen die je opvallen. Zie je dat je gemeenschappelijke connecties hebt met je gesprekspartners? Gebruik dat dan gelijk als een leuke opening tijdens je sollicitatiegesprek. Hoe leuk is het als je kan zeggen: “Hey, ik zag trouwens dat je Jan ook kent, waar ken je hem van?”. Zo breek je het ijs en zorg je direct voor een persoonlijke klik.
DON’T: Maar… noem geen connecties waar je geen goede band mee hebt of waar je een nare ervaring mee hebt gehad. Dat kan flink roet in het eten gooien. De reden hierachter kun je zelf waarschijnlijk wel bedenken. ;)
DO: Lees de vacature grondig door
Er staan ongetwijfeld keywords in waarin jij je goed kunt vinden, anders had je niet gesolliciteerd. Echter, een vacature illustreert een soort ideaalbeeld van de kandidaat. Je kunt niet aan alle eisen voldoen, dus wees ook eerlijk tijdens je sollicitatiegesprek als je ergens minder goed in bent. Focus op hetgeen wat je wél beheerst. Zo voorkom je scheve gezichten als je daadwerkelijk in dienst bent getreden, en geef je de werkgever het gevoel dat ze jou ook nog wat kunnen leren. De ideale kandidaat bestaat namelijk niet, en dat brengt ons gelijk bij de don’t…
DON’T: Doe je niet voor alsof je dé perfecte kandidaat bent, en alles wat in de vacature staat beheerst. Naast dat het teleurstellingen aan beide kanten voorkomt, prikt je potentiële werkgever hier vaak gemakkelijk doorheen. Lekker jezelf blijven dus, dat werkt vaak toch echt het best.
De sollicitatie
DO: Zorg dat je opvalt
Het is zo ver! Je gaat op gesprek. Tijdens de sollicitatie wil je opvallen; je wil beter zijn dan de andere kandidaten en bewijzen dat jij de juiste persoon bent voor de openstaande functie. Hoe doe je dat dan? Het is ten eerste belangrijk dat je enthousiast overkomt. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een goede intonatie, maar ook aan een open houding. Verder kan het helpen om in je achterhoofd te houden wat je zo leuk vindt aan het bedrijf of de functie. Het klinkt misschien een beetje zweverig, maar je gedachtes hebben vaak een grote invloed op hoe je overkomt op je gesprekspartner.
DON’T: Let op; ten alle tijden geldt dat je niet té overdreven moet overkomen en dichtbij jezelf blijft. Het moet wel geloofwaardig blijven. Je wilt je gesprekspartner tenslotte niet het gevoel geven dat je een poppenkast opvoert.
DO: Doe waar jij je goed bij voelt
Wat bedoelen we daarmee? Maak het voor jezelf zo comfortabel mogelijk. Trek een outfit aan waar jij je prettig en zelfverzekerd in voelt, mits dit een joggingspak is natuurlijk (DON’T!). De regel “beter overdressed dan underdressed” geldt zeker bij een sollicitatiegesprek.
Tip: Nog bezig met de zoektocht naar een leuke job? Lees in deze blog alles over het goed inrichten van je LinkedInprofiel!
En dan afwachten…
Na je sollicitatie ben je (hopelijk) enthousiast en wacht je met smart op de terugkoppeling. Het is geen goed idee om je gesprekspartners te gaan stalken met de vraag of ze al een uitsluitsel hebben. Geef ze een paar dagen de tijd! Maar… wanneer kan ik dan wel een bericht sturen? Dat is afhankelijk per bedrijf. Hierbij geven we je dus eigenlijk de tip mee om goed op je gevoel af te gaan. Heb je na een aantal dagen nog niks gehoord? Stuur je potentiële werkgever gerust een bericht. Daarmee laat je namelijk nogmaals je enthousiasme zien.
Kortom…
We hebben je nu genoeg tips gegeven om aan de slag te gaan en die leuke baan binnen te harken ;) Wil je sparren over jouw mogelijkheden bij The Next Label, of nog meer tips voor het solliciteren? Laat van je horen!
Foutje gezien? Laat het ons weten. We zijn je dankbaar!
More blog posts
More blog posts