Je leidinggevende laat je maar niet met rust. Hij of zij kijkt continu mee over je schouder, geeft je daarbij weinig tot geen verantwoordelijkheden en doet het liefst alle werkzaamheden zélf. Een scenario dat je niemand toewenst, toch?
Helaas bestaat het echt. Micromanagement kan je werkgeluk sterk beïnvloeden en er zelfs voor zorgen dat je uiteindelijk ontslag neemt. Wij vertellen je wat het is, hoe je het herkent en hoe je ermee omgaat. Lees je mee?
Micromanagement: de betekenis
Micromanagement is een vorm van leidinggeven, waarbij de manager het werk van alle teamleden scherp in de gaten houdt. Hij of zij mengt zich, obsessief en ongevraagd, in élk onderdeel van een bedrijfsproces. Een gewoonte waar teamleden geen fan van zijn. Zij hebben het gevoel dat er continu iemand op hun vingers kijkt, en de manager dat hij of zij de teamleden niet kan vertrouwen.
Wat doet een micromanager?
Een micromanager bemoeit zich vaak met elk aspect van het werk van zijn of haar teamleden. Ze controleren regelmatig de voortgang, geven gedetailleerde instructies over hoe taken moeten worden uitgevoerd, vallen over niet relevante details en nemen vaak beslissingen die eigenlijk aan de medewerkers zouden moeten worden overgelaten. Ook wordt ieder besluit vaak ter discussie gesteld. Dit zijn slechts enkele voorbeelden van micromanagement. Micromanagers hebben vaak weinig vertrouwen in de capaciteiten van hun teamleden. Hierbij komt ook, dat micromanagers weinig aandacht geven aan de ontwikkeling van medewerkers en dit liever stoppen in de organisatie zelf. En dat is natuurlijk niet al te best.
Waarom micromanagement?
Micromanagement komt vaak voor wanneer een leidinggevende (je baas) té veel leiding wilt nemen. Hij of zij vindt het lastig om controle en verantwoordelijkheden uit handen te geven aan het personeel. Meestal heeft dit te maken met achterliggende problemen of stress, waardoor zijn of haar vertrouwen in anderen een deuk krijgt en alle werkzaamheden het liefst zelf oppakt.
En zo zijn er nog meerdere redenen. Te beginnen met dat de structuur van de organisatie niet goed in elkaar zit. Als er bijvoorbeeld teveel managementlagen zijn, is er te weinig ruimte om zelfstandig te werken en keuzes te maken. Ook kan de manager angstig zijn om het contact met de werkvloer te verliezen, waardoor hij of zij te strak en gecontroleerd invloed wilt hebben op wat er daar allemaal gebeurt. Tenslotte houden mensen van nature, en leidinggevenden al helemaal, vast aan patronen en werkwijzen. Daarom werken ze het liefst volgens manieren waarin ze succesvol (geweest) zijn, wat eigenlijk nogal in de comfortzone zit en niet past bij een leidinggevende rol.
Wanneer is micromanagement van toegevoegde waarde?
Alhoewel micromanagement als beklemmend kan worden ervaren, kan het in sommige situaties toch van toegevoegde waarde zijn. Met name wanneer een team of medewerker weinig ervaring heeft, kan het fijn zijn om tijdelijk in werkprocessen ondersteund te worden. Medewerkers krijgen op deze manier kans om te groeien in hun functies en tegelijkertijd wordt de kans op fouten verkleind.
Bij projecten die enorm veel impact kunnen hebben op je omzet of bestaanszekerheid, is het noodzakelijk dat het werkproces tot in de details wordt gecontroleerd. Door zorgvuldig te monitoren, kan er tijdig worden ingegrepen indien nodig.
Ook als werkprocessen inefficiënt verlopen, kan micromanagement inzicht creëren in hetgeen waar het mis gaat. Micromanagement kan erbij helpen om fouten in het proces op te sporen en te verhelpen.
Wil je je inschrijven voor het Talent Network?
Hoe herken je micromanagement?
Als medewerker moet jij regelmatig inchecken bij je leidinggevende, updates geven en continu laten zien wat je doet en waar je mee bezig bent. Ook wanneer het gaat om de kleinste zaken. Daarbij is hij of zij vaak eerder óntevreden over jouw werk dan andersom en stelt eigenlijk altijd wel verbeteringen voor. Jouw werk wordt nooit in één keer goedgekeurd. En dat is natuurlijk superfrustrerend. Je kunt het ook gaan merken aan jezelf; als jij eens kritisch naar jezelf kijkt, vind je dan dat je voldoende verantwoordelijkheid neemt en zelfstandig werkt? Dit kan er nog wel eens bij inschieten namelijk, als je gewend bent om alles uit handen te geven aan je baas. Probeer hier ook eens op te letten, dan kun je daarna de tips toepassen die we je nu gaan geven.
Hoe ga je om met een micromanager?
Ten eerste moet je micro-managend gedrag nooit persoonlijk opvatten. Zoals we eerder zeiden: dat jij wordt gewantrouwd ligt vaak aan de manager zelf en komt uit onzekerheid over het eigen succes en/of dat van de organisatie.
Verder kun je het spelletje slim meespelen. Zorg dat je je werk goed doet en op tijd af hebt, dan heeft je manager ook geen reden om je in de nek te zitten. Breng hierbij subtiel dat je liever zelfstandig en ongehinderd doorwerkt, en dat dit in het voordeel van de manager werkt omdat je hiermee zijn of haar tijd bespaart. Stuur je manager continu updates, ook al voelt dat als het zenden van overbodige informatie. Door dit te doen vergroot je zijn of haar vertrouwen in jou, leer je hem of haar een beetje delegeren en word jij met rust gelaten.
Ook kun je je collega’s op de hoogte stellen van de gang van zaken. Maak duidelijk dat ze eerst naar jou toe moeten komen voor antwoorden wanneer de baas vragen aan ze stelt over dossiers. Op die manier houd jij de leiding over deze dossiers en projecten, en voorkom je onnodige ruis van je baas.
Tenslotte, onze laatste tip: praat! Het kan namelijk prima zo zijn dat je leidinggevende geen idee heeft dat hij of zij een micromanager is, of dat jij gefrustreerd raakt onder die bepaalde manier van leidinggeven. Wat je kunt zeggen tijdens zo’n gesprekje, zijn dingen als “ik waardeer je hulp ontzettend, maar ik ben klaar voor meer verantwoordelijkheid”, of “zullen we minder frequent meeten? Ik weet je te vinden als ik ergens tegenaan loop.” Op deze manier pak je het op een volwassen manier aan én laat je aan je manager zien dat je goed je grenzen en behoeftes kunt communiceren.
Gevolgen/nadelen van micromanagement
Allereerst voel jij je als medewerker waarschijnlijk beledigd en krijg je het gevoel dat er geen vertrouwen in je is, en dat is natuurlijk nadelig voor de motivatie. Een mens heeft nou eenmaal zelfstandigheid nodig, en de ruimte om fouten te mogen maken zónder continue controle.
Want als deze ruimte en vrijheid er niet is, en werkzaamheden toch telkens uit handen worden genomen door managers, kun je als medewerker een flinke ontwikkelingsachterstand krijgen. Je kunt gewend raken aan het feit dat je niks zelf mag doen en daardoor risico’s nemen ook maar achterwege laat. Ook borrelt er een grote frustratie in je op en voel je een enorme druk, wat het werkgeluk sterk vermindert. Toch?
Daarbij kun je te maken hebben met een verminderde productiviteit. Door constant gecontroleerd te worden en gedetailleerde instructies te krijgen, kun jij geremd worden in je creativiteit en efficiëntie.
Deze vorm van leiding geven kent alleen maar verliezers. Medewerkers kunnen veel frustratie en stress ervaren door het gebrek aan vertrouwen en autonomie. Dit kan leiden tot een hoog verloop van personeel. Medewerkers voelen zich niet gewaardeerd en als organisatie kun je een negatieve reputatie krijgen, waardoor het aantrekken van nieuwe medewerkers een stuk lastiger wordt.
Daarbij zorgt dit ‘Big Brother’ gevoel er ook voor dat de aandacht er minder goed bijblijft, en ook het leren van nieuwe vaardigheden wordt lastiger. Komt dit je bekend voor, en merk je dat je focus verlegd is van je werkzaamheden naar zorgen om de vervolgstappen van je leidinggevende? Dan weet je dankzij deze blog in ieder geval wat slimme stappen zijn om te zetten, zodat je ook voorkomt dat je misschien faalangst ontwikkelt of een kelderend zelfvertrouwen. Een bekende uitspraak, waar we ook meteen deze blog mee afsluiten, is “Als je hekken om mensen zet, krijg je schapen”. En zo is het maar net.
Werk jij bij een bedrijf waar micromanagement sterk aanwezig is? Time for a change. Persoonlijke groei en ontwikkeling is namelijk ontzettend belangrijk, daar geloven wij bij The Next Label heilig in. Bekijk onze vacatures, en kom er binnenkort zelf achter bij ons op de vloer!
Foutje gezien? Laat het ons weten. We zijn je dankbaar!
More blog posts
More blog posts