Recruiter gebeld. Notitieboekje dichtgeklapt. Zweetdruppels afgeveegd én je sollicitatiegesprek in je agenda gezet.
Het is misschien wel je eerste échte sollicitatiegesprek…. doodeng! Of toch niet? In deze blog geven we je vijf handige sollicitatietips die ervoor zorgen dat jij op-en-top verschijnt op het kantoor van misschien wel jouw toekomstige werkgever!
Tip 1: Ontdek de bedrijfscultuur
We begrijpen dat we jou niet hoeven te vertellen dat je de vacature goed doorneemt voordat je op gesprek gaat. Wel willen we jou er nog eens extra op attenderen dat er tegenwoordig veel kanalen zijn die jou nog meer kunnen vertellen over de werkgever. Check niet alleen de website, maar ook LinkedIn, Instagram en Facebook voor een kijkje achter de schermen. Zie jij jezelf hier wel tussen staan? Goed teken! Besteedt de organisatie veel aandacht aan communicatie over de bedrijfscultuur? Laat dan tijdens het sollicitatiegesprek zien dat jij dit ook belangrijk vindt!
Top 3 waarom onze collega’s voor The Next Label als werkgever kiezen:
- De persoonlijke en gezellige sfeer. Ik voelde meteen een klik met de mensen die ik sprak.
- Het is een groeiend bedrijf, waardoor er veel (door)groeimogelijkheden zijn.
- Een mooi kantoor op een fijne locatie.
Tip 2: Connect op LinkedIn
Laat je gezicht zien en bouw aan je netwerk! Voeg de personen die je hebt gesproken toe op LinkedIn, of het er nu één of meerderen zijn. Zo komt jouw naam vóór of ná het belletje nog een keer naar voren. Meer kans dat je blijft hangen en dat je profiel nóg een keer wordt gecheckt. Vergeet ook niet de bedrijfspagina op LinkedIn op te speuren, want ook daar staat veel handige informatie voor jouw voorbereiding. En trouwens, ook leuk om alvast wat meer te ontdekken over misschien wel jouw toekomstige collega’s!
Tip 3: Laat je masker thuis tijdens je sollicitatie!
Ook al klinkt het cliché, het is misschien wel de doorslaggevende factor die uiteindelijk bepaalt of jij matcht met het bedrijf waar je op gesprek gaat: communiceer altijd vanuit jezelf! Pas dan kan het bedrijf jou het beste leren kennen, en jij hen. Het is ergens wel te begrijpen dat jij jezelf als sollicitant als de grootste topper op de kaart wil zetten, maar het zal je ook niet verbazen dat een recruiter daar snel genoeg doorheen prikt. Bedenk je als starter ook dat het superbelangrijk is dat je een klik voelt met de bedrijfscultuur. Veel skills die je voor de functie nodig hebt ontwikkel je namelijk vaak on-the-job. Dus, jouw persoonlijkheid kan de doorslaggevende factor zijn, laat die dan ook zien!
Tip 4: Wees nieuwsgierig tijdens het sollicitatiegesprek
Een goed sollicitatiegesprek is geen vragenvuur, maar een tweezijdig gesprek. De recruiter wil jou leren kennen, maar jij de recruiter én het bedrijf ook. Stel daarom zelf ook genoeg vragen. Het kan natuurlijk zo zijn dat jij uit zenuwen niet meer op de vragen komt die vooraf wel in jouw hoofd rondspookten. Bereid de vragen daarom ook goed voor. Show je nieuwsgierigheid, want dat is voor veel bedrijven een belangrijke competentie die ze van jou willen zien! Benieuwd naar een voorproefje? Deze vragen kan je stellen:
- Wat zoeken jullie in een medewerker voor deze functie?
- Hoe ziet jullie team eruit?
- Wat zijn jullie toekomstplannen, en hoe kan ik hierin meegroeien?
Tip 5: Inventariseer jouw kans op de baan!
Naast dat jij wil weten wat het bedrijf voor jou kan betekenen, wil je natuurlijk ook weten hoe groot jouw kans op slagen is. Vraag daarom altijd naar de sollicitatieprocedure. Wanneer kan jij een terugkoppeling op het gesprek verwachten en hoeveel kandidaten zijn er in proces? Laat zien dat je serieus met het proces omgaat. Kom je er na het sollicitatiegesprek achter dat de baan toch niet helemaal jouw ding is? Wees daar dan eerlijk over, zodat je beiden weet waar je aan toe bent. Misschien heeft de recruiter zelfs een tip waar je nog meer kan solliciteren. Maak gebruik van elkaars netwerk. Veel plezier!
Mis jij uitdaging in je huidige werk of ben je net klaar met je studie? Solliciteer dan bij The Next Label als je het gevoel hebt dat je nooit uitgeleerd bent!
Foutje gezien? Laat het ons weten. We zijn je dankbaar!
More blog posts
More blog posts