Cocktails, strand, zon en zee. Dat zijn de eerste woorden die in je opkomen bij het woord ‘sabbatical’, of niet? Je hebt ergens ook wel een beetje gelijk.
Maar, zitten er dan hélemaal geen nadelen aan vast? Jawel, helaas. In deze blog zetten we de voor- en nadelen voor je op een rijtje die komen kijken bij het nemen van een sabbatical. We zullen je eerst even met het begrip sabbatical introduceren, want wat is het eigenlijk precies? Lees mee!
Wat is een sabbatical?
Een sabbatical is, kortgezegd, een pauze van je loopbaan en de daarbij behorende dagelijkse sleur. Dit kan er een zijn van een aantal maanden tot een aantal jaar, ligt er maar net aan hoe je deze periode indeelt en hoeveel tijd je daarvoor nodig hebt. Meestal met het doel om je leven om te keren (wat wil ik nu écht?), een verre (wereld)reis te maken of om tot nieuwe inspiratie en inzichten te komen. In korte lijn: even alles op een rijtje krijgen.
Hoe vraag je een sabbatical aan?
Ten eerste is het goed om te weten dat je werkgever niet wettelijk verplicht is om akkoord te gaan met jouw verzoek. Maar lees je cao, arbeidsovereenkomst of personeelsregeling even door. Het kan zijn dat daar afspraken instaan die betrekking hebben op aanvragen als deze.
Vervolgens ga je het gesprek aan met je werkgever. Dit kun je wel het best ruim van tevoren doen (acht maanden tot een jaar) en houd er rekening mee dat je je sabbatical tactisch plant. Ga bijvoorbeeld niet weg in een periode dat je onmisbaar bent bij bepaalde projecten. Vertel je werkgever duidelijk waarom je toe bent aan een sabbatical en besluit ook of je van plan bent om daarna terug te keren naar je huidige job. Je hebt namelijk recht op je eigen functie als je hiervoor kiest. Zo niet, neem dan ontslag.
De voordelen van een sabbatical
Gelukkig brengt een sabbatical een mens op de langere termijn meer goede- dan slechte dingen. Daarom zijn onderstaande voordelen ook meteen de redenen waarom mensen een sabbatical nemen.
1. Mentale gezondheid
Meestal zijn we als mens automatisch wel bezig met fysieke gezondheid. Eet je groente, beweeg regelmatig. Daarbij vergeten we nog wel eens dat je mentale gezondheid mínstens net zo belangrijk is. Zit je mentaal dus in een dip en krijg je geen werk meer uit je vingers? Dan kan een sabbatical je goed helpen. Door namelijk het werkleven een tijdje af te sluiten, kun je je brein rust geven van stressvolle prikkels en de focus leggen op jezelf. Lees je lievelingsboek, ga zwemmen in de zee. Je koppie is je dankbaar!
2. Vernieuwde motivatie en inspiratie
Als je hoofd leeg is, wordt het dagelijks leven een mindere sleur; je creëert ruimte in je hoofd om dingen vanuit een andere invalshoek te bekijken, of überhaupt toe te laten. Daardoor leeft je creativiteit op en kom je tot nieuwe inzichten en ideeën. En wij kunnen ons erg goed voorstellen dat je hier gemotiveerd van raakt. Zie je bijvoorbeeld een mooie, bijzondere plant en inspireert jou dat tot een concept voor een duurzamere industrie? Pak je nieuwe motivatie erbij en go for it !
3. Persoonlijke doelen bereiken
Tijdens je sabbatical heb je alle ruimte en tijd om dingen te gaan doen die je áltijd al wilde doen. Je hebt ineens veel meer ‘persoonlijke denktijd’ en daardoor kun je beter voor jezelf bepalen wat je échte doelen zijn. Zo kun je jezelf eindelijk aanmelden voor vrijwilligerswerk of die ene workshop doen die al lang op je bucketlist staat. En als je van plan bent om je competenties aan te scherpen, voor je terugkeer naar je job of misschien wel voor een totaal nieuwe, heb je nu de mogelijkheid dit te doen. Begin je aan een cursus Sales of weet je na je sabbatical ineens álles over Boolean Searches? Dan mag je bij ons aankloppen 😉
De nadelen van een sabbatical
De meeste nadelen zijn wel te verhelpen door het maken van duidelijke afspraken en regelingen. Laten we beginnen met de eerste…
1. Je krijgt geen geld meer
Bedenk je goed, vóór je besluit een sabbatical te nemen, welke financiële regelingen je moet maken. Als je er een jaar tussenuit gaat, ben je natuurlijk niet aan het werk en loop je ook dat maandelijkse loon mis. Wat hier nog bijkomt, is dat je vakantiegeld- en pensioensopbouw ook stopt. Máár, zo hoeft het niet altijd te gaan! Dit is één van die nadelen die te verhelpen is. Hoe dan? Door duidelijke afspraken te maken met je leidinggevende (als je sowieso terug wilt keren naar deze job). Zo kun je bijvoorbeeld vakantiedagen opsparen of afspreken dat je de vakantiedagen van twee jaar in één keer gebruikt. Als je dit doet, krijg je die vakantiedagen nog wel uitbetaald. Dat bedrag staat, meestal, niet gelijk aan een heel salaris, maar beter iets dan niets toch? Kun je in ieder geval die surfplank aanschaffen. ;)
Mocht je nou helemaal niet willen terugkeren naar je huidige werkgever, dan is het slim om van tevoren heel veel geld te sparen of om tijdens je sabbatical een rustig baantje aan te nemen als tijdelijke inkomstenbron. Een sabbatical is namelijk duur. En dat is natuurlijk ook een nadeel.
2. Negatieve reacties van mensen om je heen
Ja, het gebeurt echt. Wanneer jij, vol moed en motivatie, besluit om een sabbatical te nemen zullen er altijd een paar tussen zitten die dit niet snappen. Een sabbatical is iets persoonlijks, houd in je achterhoofd dat het om jóú gaat en jouw ontwikkeling. Het besluit om er een tijdje tussenuit te gaan komt ook niet voor niets. Dus waarschijnlijk maak jij gewoon een goede, weloverwogen keuze. Trek het je niet aan!
3. Een nadelig effect op je carrière
Afhankelijk van waar je werkt en wat voor baas je hebt, natuurlijk. Maar het kan voor komen dat je leidinggevende of werkgever het niet waardeert dat je een sabbatical neemt. Het risico ligt hem namelijk in dat het niet altijd vanzelfsprekend is dat je terug mag komen bij je werkgever als je je reis hebt gemaakt. Je bouwt namelijk een achterstand op; je hebt bijvoorbeeld lopende projecten uit die periode niet meegemaakt en het zou zomaar kunnen dat teamindelingen anders zijn. Het gaat tijd kosten om jou weer ‘opnieuw’ in te werken. En tijd is geld.
Ben je al heel wat jaren aan het werk, en heeft deze blog je vragen over sabbaticals beantwoord? We hopen het! Wil je niet weg, maar wél een baan? Bekijk dan zeker onze vacatures.
Foutje gezien? Laat het ons weten. We zijn je dankbaar!
More blog posts
More blog posts